Powered By Blogger

Friday, June 24, 2011

Sodium and Chronic Kidney Disease

..............assalamulaikum............

Da bape hari ta update blog nih??  okay2..skrg na cite psl s0dium nih! s0dium nih lau kite org melayu pggl garam laa..sangat2 berkait rapat dengan pesakit buah pinggang..na tau kenapa?? jum ambik tahu sedikit sebanyak pasal s0dium nih...



Apa itu sodium???

sodium adalah mineral yang biasanya terdapat pada garam

Kebaikan sodium dalam amaun sedikit???

  • Membantu mengawal tekanan darah
  • Membantu mengekalkan keseimbangan cecair dalam badan


Sekiranya ginjal gagal berfungsi???

  • Tidak boleh menyingkirkan sodium melalui urin
  • Kandungan sodium dalam darah akan mula meningkat.


Terlalu banyak s0dium tidak bagus??? 

  • Sodium akan meningkatkan volume dalam darah dan akan menyebabkan : 
  1. Peningkatan tekanan darah  
                                2.  Bengkak pada bahagian kaki, tangan dan muka
                     
                           3.  Ketidakselesaan sewaktu melakukan dialysis




TAHUKAH ANDA????


:: 1 sudu teh garam mengandungi 2000 miligram s0dium ::



sumber sodium???


77% : Makanan yang diproses
12% : Makanan yg natural
6% : Ditambah sewaktu makan* contoh kicap/s0s cili*
5% : Ditambah dalam masakan



Berapa banyak sodium yg diperlukan???

  • kurang dari 1 sudu teh sehari

    1 sudu je taw!!



    pilihan bijak :

    • Pilih ( rendah s0dium )
    - Bawang putih *vampire pn bole lari skali*
    - Jus lem0n
    - Serbuk perasa tanpa garam
    - Lada hitam
    - Kerepek tanpa garam
    - Biskut tanpa garam
    - Ikan
    - Ayam tanpa kulit
    - Daging



    • Elakkan ( tinggi sodium )
    - Garam tambahan dimeja makan
    - MSG
    - Belacan *ta merase la mkn sambal belacan*
    - stok
    - Budu
    -Kicap *oh! kicap kipas udang*
    -s0s BBQ
    - Ker0p0k udang
    - Ker0p0k ikan
    -Kerepek kentang
    - Ikan Masin
    - Tel0r masin
    - s0sej

    nam0 makan banyak taw!!


     Tips pintar mengurangkan penggunaan s0dium 

    1. Jangan sediakan garam tambahan, kicap, s0s tomato atau cili diatas meja sewaktu makan
    2. Meriahkan masakan anda dengan perasa2 dari rempah ratus segar
    3. Hadkan pengambilan makanan yg diproses
    4. Oder la makanan yang kurang masin kalau makan di luar


    Itulah sedikit sebanyak yg b0le di beritakan pada kalian2 semua..
    tp tips yang paling penting adalah????

    ~~MINUM H20 BANYAK~~
    Sekian  (:





      No comments:

      Post a Comment